3 pravila za izradu videoinfografika

Posljednje dvije godine svi digitalno-marketinški stručnjaci i analitičari prstom su upirali prema videu kao sljedećem formatu koji će zavladati društvenim mrežama. I danas je doista tako - gdje god se okrenete naići ćete na videosadržaj. Vrsta videosadržaja ima mnogo i svaka ga tvrtka koristi na svoj način i na nekoj od društvenih mreža.

Videoinfografike izdvajaju se kao odličan kratki format jer odgovaraju vremenu u kojemu živimo – brzom i dinamičnom! Korisniku daju mnogo kvalitetnih informacija i drže ga prikovanog uz ekran, pod uvjetom, naravno, da ga tema zanima. Naš vodič pokazat će vam kako mi radimo videoinfografike za svoje klijente i kojim se pravilima pritom vodimo.

1. Dobar scenarij je najvažniji

Lako je reći, a ponekad teško osmisliti – riječ je o scenariju. On je temelj videoinfografike, a do njega dolazimo i pitanjima na koje nam odgovara klijent. Neka od njih su:

Koja je vaša ciljana publika?
Koja je svrha videoinfografike?
Što želite da gledatelj napravi nakon što pogleda video?

Što čini dobar scenarij, dobrim? Iznenađenje, malo humora, pitkost priče. Naravno, scenarij se može temeljiti isključivo na npr. činjenicama koje prikazujete, ali uvijek je dobro imati i dobru popratnu priču. Sve ovisi o ciljevima klijenta. Nekad je to samo isključivo dati jasnu informaciju:

2. Slika i zvuk pričaju priču

Ključ dobrog dizajna je dati podršku priči koju pričamo, odnosno biti potpora naraciji. Dobar narator je osoba koja će “voditi” video i putem intonacije određenih riječi i ritma stvarati emocije koje djeluju na gledatelja. Osim naratora, često koristimo i zvučne efekte koji stvaraju dojam da se nešto realno događa u samoj videoinfografici. Na primjer, ako jedan graf raste, poigrat ćemo se i zvukom koji simulira rast toga grafa. Na kraju, tu je i izbor glazbe – on mora biti prikladan i prilagođen videu, odnosno klijentu.

3. Promocija je 50 % uspjeha

Bez promocije šanse za uspjeh videoinfografike veoma su male, a dolazak do željenog cilja gotovo nemoguć. Ulaganje u oglašavanje je obavezno, a nije loše ni povremeno ući u online PR aktivnosti. Najčešće je riječ o oglašavanju na Facebooku jer tamo ovakvi formati imaju najviše uspjeha. Što se PR aktivnosti tiče, ako je videoinfografika dovoljno atraktivna, svakako treba i s tim pokušati. Kontaktirajte relevantne medije i razvijte zanimljivu priču oko vaše videoinfografike.

 

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.