5 filmova i serija koje biste trebali pogledati ako se bavite (digitalnim) marketingom

Uz filmove i serije često provodimo slobodno vrijeme, ali osim zabave i opuštanja, oni mogu ponuditi i vrijednu inspiraciju te nam reći nešto zanimljivo i korisno o (poslovnom) svijetu koji nas okružuje. Bavite se marketingom? Razvijate karijeru u digitalnim sferama? Kreativni rad vaša je svakodnevica? Donosimo mali izbor naslova koje biste, ako još niste, svakako trebali pogledati!

Momci s Madisona

Moderni televizijski klasik, Momci s Madisona prati uzbudljive poslovne i privatne dogodovštine skupine njujorških marketingaša u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Serija je doživjela sedam sezona, pobrala brdo nagrada i priznanja, a Don Draper (John Hamm) postao je jedan od najpoznatijih likova suvremene pop-kulture. Premda se radnja odvija u prošlosti, mnogo toga u seriji relevantno je i za današnju marketinšku industriju: od prikaza kreativnog procesa reklamnih kampanja i odnosa s klijentima do mnogih izazova s kojima se svakodnevno suočavaju zaposlenici jedne agencije. Drugim riječima, bez obzira na to što nas od junaka serije dijeli više od pola stoljeća, lako ćete se poistovjetiti s mnogim situacijama u kojima se oni zateknu – barem onima poslovne prirode.

Društvena mreža

Ako radite u digitalnoj branši, posao vam je vrlo vjerojatno dijelom vezan uz Facebook, još uvijek najveću svjetsku društvenu mrežu. Stoga će vam zasigurno biti zanimljivo pogledati Društvenu mrežu, biografsku priču o mladim danima Marka Zuckerberga (tumači ga sjajni Jesse Eisenberg), nastanku Facebooka te pratećim zavrzlamama i kontroverzama. Slavni redatelj David Fincher napravio je film koji uspješno dočarava duh modernoga vremena u kojem su internet, digitalne tehnologije i društvene mreže transformirale način života i poslovanja, ali i promijenile odnose među ljudima – ne uvijek nužno nabolje. Obvezno filmsko štivo za one koje zanima internetska povijest, startup kultura i priče iz Silicijske doline.

netflix

Fyre 

A sada priča o jednom velikom fijasku! Fyre je trebao biti luksuzni glazbeni festival koji se pretvorio u golemu logističku i financijsku katastrofu, nakon koje je Billy McFarland, organizator događanja, čak završio na nekoliko godina u zatvoru zbog prevare. Netflixov dokumentarac zavirio je u pozadinu cijele priče koja je svojedobno uzburkala glazbenu, ali i marketinšku industriju s obzirom na to da se promidžba festivala uvelike oslanjala na influencerski marketing na društvenim mrežama, uz angažman slavnih modela i influencera kao što su Bella Hadid i Emily Ratajkowski. Svakako pogledati kako biste znali kako se NE upravlja budžetima i NE organiziraju velika događanja.

Društvena dilema 

Društvena dilema još je jedan Netflixov dokumentarac koji je privukao golemu pozornost, što i ne čudi previše s obzirom na to da se bavi mračnom stranom društvenih mreža i izazovima koje donose suvremene tehnologije. Jesmo li postali previše ovisni o online servisima? Utječu li društveno-mrežni algoritmi previše na naše stavove i odluke? Jesu li digitalne tehnologije pretvorile naš svijet u svojevrsnu distopiju? Dokumentarac postavlja uistinu važna i relevantna pitanja, iako na trenutke cijeloj temi pristupa pomalo senzacionalistički te ponekad stavlja prevelik naglasak na činjenice koje su mnogima odavno poznate. Međutim, svakako ga vrijedi pogledati, tim više što ćete čuti zanimljive izjave i iskustva bivših zaposlenika Facebooka, Googlea, Twittera i drugih tehnoloških divova. Film će vas na kraju zasigurno potaknuti na razmišljanje i pružiti vam obilje materijala za rasprave s prijateljima i kolegama.

Emily u Parizu

Za kraj malo laganiji sadržaj! Emily u Parizu popularna je serija (zasad su snimljene tri sezone) koja prati mladu marketinšku stručnjakinju Emily Cooper (Lily Collins) koja dolazi iz Chicaga na privremeni rad u francusku metropolu. Naša junakinja mora se naviknuti na novu poslovnu kulturu i običaje, a nimalo ne pomaže ni činjenica da njezin novi poslodavac, agencija Savoir, gaji tradicionalnije poglede na marketing. Uz sve to, mora se nositi i s raznim ljubavnim problemima… Serija ne donosi baš najrealističniji prikaz marketinške branše i agencijskog okruženja, ali osigurava sasvim solidnu zabavu nakon napornoga radnog dana, a možda vam i pruži inspiraciju za neku digitalnu kampanju ili viralnu objavu. Emily to inače rješava kao od šale!

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.