Kolika je cijena upravljanja društvenim mrežama

Upravo je to najpopularnije pitanje kada nastupi tema upravljanja društvenim mrežama. Takve upite kao agencija dobivamo vrlo često, no teško je napraviti predefinirane “pakete” kada govorimo o takvoj vrsti usluge jer ona ovisi o više faktora.

Stoga idemo vidjeti koliko može koštati upravljanje profilima na društvenim mrežama i što je važno znati prije nego što zatražite cijenu od nekoga.

O čemu ovisi formiranje cijene?

Kako bi se uopće kreiralo cijenu upravljanja i vođenja društvenih mreža, treba uzeti u obzir neke od glavnih faktora koji mogu utjecati na mjesečnu cijenu:

Veličina zajednice i količina upita

Nije isto upravljati profilima koji imaju 0 ili 1 upit/komentar mjesečno i onima koji imaju i po 10 upita ili komentara dnevno. Kada govorimo o profilima koji imaju zahtjevnu zajednicu u smislu da se dnevno mora odgovarati na veću količinu upita, da se moraju pratiti komentari i reagirati na njih, onda je tu riječ o ozbiljnijoj korisničkoj podršci. Tu se cijena može odrediti prema okvirnoj satnici koju će Community Manageri potrošiti na upravljanje tim komentarima. Takve profile najčešće imaju telekomi, veći hotelski lanci i drugi pružatelji usluga koje se masovno koriste.

Broj profila kojima se upravlja

Naravno, što se upravlja većim brojem profila, to je i cijena veća, ali ne možemo reći da će cijena biti dvostruko veća ako je riječ o dva profila jer se možda sadržaj s jednoga može reciklirati na drugom, primjerice, sadržaj s objava na Facebooku može se koristiti u drukčijem formatu na Instagramu i sl. U tom se slučaju proporcionalno određuju cijena i količina sadržaja koju treba kreirati na mjesečnoj razini jer tu ulazi satnica dizajnera i Accounta/Communityja/Copywritera koji će te sadržaje osmišljavati i izrađivati. Također, cijena nije ista ako kao klijent veći imate spremne fotografije, videa ili druge medije koji će se koristiti ili minimalno modificirati jer, kad takve sadržaje nemate, moraju se izrađivati uz pomoć Stocksa, ilustriranja i slično. Naravno, ne očekuje se od tvrtke koja nudi neku vrstu usluge i ne ovisi o lokaciji, poput restorana i hotela, da ima spremne fotografije svojih ureda jer je tu potrebno promicati usluge na drukčiji (najčešće edukativan) način.

Količina sadržaja

O cijeni, naravno, ovisi i količina sadržaja koju se “izbaci” na mjesečnoj razni. Instagram i Facebook storyji malo su zakomplicirali tu računicu jer storyja može biti dosta. Dok neki ne zahtijevaju neku posebnu obradu, drugi se moraju dizajnirati i to može oduzeti dosta vremena, a poseban problem je što je nekad teško predvidjeti i procijeniti količinu storyja koji se mogu postaviti tijekom mjeseca. No, nakon dublje analize profila i strategije sadržaja, i do te se brojke može doći. 

Veličina tima

Kada unajmite agenciju koja ima više stručnjaka koji se bave jednim klijentom poput dizajnera, Copywritera, Accounta i slično, to ne može stajati jednako kao kada platite freelancera koji sav taj posao odrađuje sam. Veličina tima koji sudjeluje u izgradnji online prisutnosti nekog brenda, tvrtke ili proizvoda itekako ima utjecaja na finalnu cijenu usluge. 

Višejezičnost

Ako je riječ o profilima koji su višejezični ili je potreban prijevod s maternjeg jezika, neozbiljno je osloniti se na, recimo, B nivo Community Managera, već je nužno angažirati ne samo lektora za hrvatski jezik, nego i prevoditelja za strani jezik, idealno, izvornoga govornika. 

Tu je još mnogo ostalih faktora koji mogu uključivati produkciju medijskih sadržaja te druge “InHouse” ili vanjske stručnjake, nepostojanje marketinške strategije (što onda zahtijeva i neki plan komunikacije) koji mogu utjecati na finalnu cijenu.

Kolika je, dakle, cijena vođenje društvenih mreža?

Ako pitate Google, cijena se može kretati od 120 do 1.500 eura po profilu, no neozbiljno je razbacivati se brojkama kada znamo sve gore navedeno. Svakako, na vama je da procijenite koja vam je vrsta usluge/podrške potrebna. Ako se odlučite za agenciju umjesto pojedinca, budite spremni i na cjenovnu razliku zbog navedenih razloga. Naravno, tu je važno i da pronađete zajednički jezik i da dobijete upravo onu pomoć koja će vam uštedjeti vrijeme, trud, a samim time, i novac, no – najviše od svega – donijeti rezultate.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.