Iskoristite sve opcije za savršen Instagram story

Instagram storyji nezaobilazna su komponenta svakog profila. Riječ je o sadržaju koji se zadržava 24 sata na profilu korisnika te nakon toga nestaje. Kako bi se taj sadržaj razlikovao od foto i video sadržaja s feeda, Instagram je ponudio cijeli niz alata pomoću kojih storyji poprimaju drugu dimenziju.

Osim kreativnog aspekta i zabave, Instagram story ima za poslovne korisnike bitno značajniju ulogu – utječe na porast engagementa, pomaže u izgradnji svijesti o brendu, ali i privlači promet na web stranicu.

Tri tipa formata sadržaja

Nakon što otvorite Story opciju na svom mobilnom uređaju, otkrit ćete kako Instagram u donjem izborniku zapravo nudi različite formate sadržaja.

Format Live omogućava direktan prijenos sadržaja vašim korisnicima. Ovu značajku imaju i poslovni i privatni korisnici. Tijekom emitiranja možete odabrati određene dodatke iz kategorije efekata. Istraživanja pokazuju da video sadržaj prednjači u statističkim analizama ispred foto sadržaja. Čak 49% više interakcije postiže video sadržaj od obične fotografije na Instagramu. Live format odličan je alat da približite brend publici i pružite joj insajderski uvid u proizvodnju ili nove projekte, lansiranje proizvoda, prezentiranje usluga, prenošenja atmosfere s događanja i slično.

Čak 49% više interakcije postiže video sadržaj od obične fotografije na Instagramu.

Story format najpoznatija je opcija svim korisnicima, a omogućava kreiranje i objavu video i foto sadržaja. Unutar ove forme možete se služiti različitim dodacima: postavljanje samo tekstualnog sadržaja, kreiranje Boomeranga koji podržava dodavanje Instagram filtera, Layout opcija za foto sadržaj, Superzoom i Hands-Free. Bilo da ih dijelite javno sa svim korisnicima ili se odlučite na ograničeno dijeljenje, odnosno listu bliskih prijatelja, Instagram story sredstvo je pomoću kojeg razvijate storytelling pa zato ponekad ima dublje značenje od fotografije na vašem feedu.

Reels je najnoviji dodatak platforme Instagram koji predstavlja svojevrsni odgovor na sve popularniji TikTok. Reels nudi mogućnost kreiranja kratkih videoklipova koje možete upotpuniti glazbom, vizualnim efektima, odrediti brzinu prikazivanja te tako svojoj publici ponuditi zanimljiv i kreativan sadržaj. Ovaj novitet osobito je zaživio među influencerima koji Reels koriste kao još jedan način promocije. Brendovi diljem svijeta primjećuju značajne poraste u angažmanu svojih korisnika otkako su započeli korištenje Reels formata. Možda je vrijeme da se i sami okušate, osmislite neki izazov ili ga iskoristite da na zabavan i kratak način prezentirate svoj proizvod ili uslugu.

Dodaci na storyjima koji čine razliku

Klasičan story predstavlja fotografiju ili video sadržaj ne dulji od 15 sekundi. Ova forma može se začiniti dodacima koji se nalaze na gornjem dijelu zaslona.

Efekti su prva kategorija, birate ih iz ponuđene baze te mogu drastično promijeniti izgled vašeg storyja, od pozadinskih tonova i tekstura do izmjene fizičkih karakteristika osoba. Valja biti pažljiv prilikom njihova odabira kako se ne bi širila iskrivljena slika potencijalnim kupcima i publici.

Sljedeći dodatak dostupan je profilima koji imaju više od 10 tisuća pratitelja, a riječ je o dodavanju linka na story objavu. Ovaj dodatak izuzetno je bitan za poslovne profile koji žele promovirati svoje usluge ili proizvode. Kreiranjem jednog takvog storyja na veoma jednostavan način ciljanu publiku možete dovesti na web stranicu gdje se u konačnici odvija konverzija.

Cijeli set interaktivnih naljepnica može povećati engagement profila.

Treća kategorija su naljepnice koje su sve popularnije te ih Instagram konstantno nadograđuje. Klasične naljepnice su: lokacijska oznaka, tagiranje drugih profila, dodavanje hashtaga, vremenska oznaka, korištenje gifova i emojija te glazba. Osim njih, Instagram je izbacio i cijeli niz interaktivnih naljepnica poput ankete, postavljanja pitanja, naljepnice koja odbrojava vrijeme, naljepnice s višestrukim ponuđenim odgovorima na postavljeno pitanje itd. Cijeli set interaktivnih naljepnica može povećati engagement profila, ali osim statističkih benefita, poslovni klijenti mogu istražiti tržište i svoju ciljnu publiku setom unaprijed pripremljenih pitanja. Jeftino a efikasno, zar ne?

Dodatna kategorija mogućnost je crtanja i pisanja s različitim alatima i bojama. Trenutno je ponuđeno šest različitih alata kojima možete crtati ili vlastoručno pisati. U odnosu na ostale dodatke, ova kategorija često je zanemarena jer je teško održati konzistentnost prilikom komunikacije.

Zadnja kategorija dodavanje je tekstualnog sadržaja na story. Instagram je dopunio svoju bazu i broji čak devet različitih fontova koji su dostupni korisnicima.

Niste sigurni kako možete iskoristiti Instagram story u svom poslovanju? Javite nam se za savjet i ideje!

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.