Top 10 savjeta za Instagram koji će vam trebati

Jasno & Glasno je na prvoj dodjeli nagrada SoMo borac osvojilo nagradu za najbolji profil na Instagramu u regiji i to za profil klastera sjeverozapadne Istre – Colours of Istria.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji nama služe kao smjernice i standardi pri upravljanju profilima tvrtki na Instagramu – društvenoj mreži specijaliziranoj za dijeljenje fotografija, a odnedavno i videa od do 15 sekundi.

Nadamo se da će i vama biti korisni.

Sadržaj objavljujte redovito, pa makar i tempom od po dvije do tri fotografije ili videa tjedno (ovisno o tome koliko vam materijala stoji na raspolaganju). Vaši followeri cijenit će kontinuiranost objava, a novi potencijalni članovi zajednice vidjet će da se radi o aktivnom profilu čime se povećavaju vaše šanse za rast communityja.

Objavljujte vlastite fotografije koje najbolje i autentično komuniciraju brend, odnosno ostvaruju strategijom zadane ciljeve nastupa brenda na Instagramu. Ukoliko koristite fotografije koje to nisu, zajednica će to prepoznati i “kazniti” niskom razinom engagementa pa će vaš trud pri nastupu na ovoj platformi biti uzaludan.

1 Colours of Istria

Filteri Instagramovi svagdašnji. Svaka slika je različita stoga svakoj od njih drugi filter na Instagramu najbolje “pristaje”. Pomno birajte one koji će najljepše predstaviti fotografiju koju dijelite. Pa makar to značilo da ćete prije objave sve filtere dva puta proći ne biste li odabrali baš onaj pravi. Isto vrijedi i pri odlučivanju o tome hoćete li upotrijebiti okvir na slici ili pak istaknuti njen pojedini dio, a ostatak slike zamutiti. Ukratko – igrajte se sa svakom slikom ispočetka i svim opcijama koje vam na Instagramu stoje na raspolaganju.

Pišite atraktivne opise objavljenih sadržaja. Ali nemojte pretjerivati s tekstom (ukoliko zaista nema potrebe za time). Nekada je manje više pa tako nakon nekoliko riječi koje će pratiti objavljeni sadržaj, pustite sliku ili video da “govore” za sebe. Iako bi bilo prigodno, ovdje nećemo ponavljati općepoznatu izreku o tome koliko riječi samo jedna slika može reći.

2 Colours of Istria

Koristite mogućnost integracije lokacije u objavljeni sadržaj. Osim što će tako vaši followeri i korisnici platforme odmah znati gdje je pojedini sadržaj nastao, klikom na geolokacijsku mapu na profilu imat ćete fora prikaz objavljenih fotogafija temeljem njihove lokacije.

O moći i važnosti hashtagova! Kako biste svoj sadržaj “pridružili” onome svih korisnika koji o njemu komuniciraju na Instagramu koristite općenite i relevantne hashtagove ne biste li tako olakšali potencijalnim followerima da pronađu vaše sadržaje koji im mogu biti zanimljivi te na taj način postanu dio vašeg utočišta na ovoj platformi. Također, ovako možete povećati doseg objavljenog sadržaja. ALI! Budite i jedinstveni, odnosno kreirajte vlastite hashtagove koji su primjereni brendu kojeg zastupate. I te – vlastite hashtagove – istaknite u opisu profila kako bi ih korisnici, ukoliko to žele, upotrebljavali pri komunikaciji o sadržajima povezanima s vama (neovisno o @mentionu).

3 Colours of Istria

Komunicirajte sa zajednicom. I to ne samo reaktivno odgovarajući na komentare koji su ostavljeni na vaše sadržaje. Budite i proaktivni! Također, pratite korisnike koji prate vas i pratite sadržaj koji objavljuju. Ukoliko je to tako iz perspektive brenda, dajte im do znanja da vam se sviđaju njihovi postovi. Pretražujte hashtagove koje vi sami koristite i koristite te prilike za komunikaciju o navedenim temama. Pogotovo ukoliko se radi o “vašim” hashtagovima.

Objavljujte sadržaj kada je vaša zajednica najaktivnija ne biste li inicijalno imali što veći doseg objavljenog sadržaja, a samim time i veću interakciju, ukoliko se, naravno, vašim followerima sviđa ono što ste objavili.

4 Colours of Istria

Povežite Instagram sa svojim ostalim online (ali i offline!) odredištima. Neovisno o tome radi li se o linku na web stranicama tvrtke, Facebook fan stranici ili nekom drugom internetskom odredištu – istaknite link na profil tvrtke na Instagramu. Na taj način ćete posjetiteljima vaših drugih digitalnih odredišta dati do znanja da ste prisutni na ovoj platformi te ako se i oni njome služe, moguće je da će postati dio vašeg communityja na Instagramu.

Iako ne manje važno, za kraj – Instagram je društveno-mrežna platforma koja nije namijenjena svakom brendu. Odluka o tome hoćete li kreirati profil na ovoj platformi ili ne ovisi prvenstveno o tome imate li na raspolaganju sadržaj kojeg tamo možete redovito komunicirati. Također, ova odluka ovisi i o tome nalaze li se tamo vaši postojeći i potencijalni korisnici. Ukoliko je odgovor na oba pitanja “DA“, kreirajte strategiju kojom ćete impresionirati svoje followere svakim svojim objavljenim sadržajem.

Budite kreativni. Budite jedinstveni.
Sadržaje koje objavljujete prikažite na najatraktivniji način.
Instagram nam to dozvoljava.

 

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.