Kako povećati prodaju web stranicom

Većina današnjih korisnika do vašeg proizvoda ili usluge dolazi preko vaše web stranice. U kompleksnom će korisničkom putovanju prvo pokazati zanimanje ili potrebu za vašim proizvodom ili uslugom. Zatim će je potražiti na Googleu. Možda će je tamo pronaći, a možda i neće.

Drugi će naići na vas na društvenim mrežama. Ako im se svidi vaš način komunikacije, proučit će vas detaljnije, možda pritisnuti i koji like. Mogu proći sati, dani ili mjeseci od početnog zanimanja do kupovine. U želji za dobivanjem još informacija svi će oni, ili barem većina, završiti na vašoj web stranici. To vam je prilika da ih osvojite. Donosimo šest savjeta koji će vam u tome pomoći.

1. Korisničko iskustvo

Ako vam se ne sviđa način na koji supermarketi često preuređuju trgovine da ništa ne možete pronaći, onda znate kako se osjeća korisnik posjetivši web stranicu s lošim UX-om. Vjerojatno ćete ipak ostati u trgovini i na kraju potražiti omiljene proizvode, no internet je drukčije iskustvo te vas samo jedan klik dijeli od druge tvrtke koja nudi isto što i vaša. Nažalost, korisnici nemaju mnogo strpljenja kada je riječ o lošem korisničkom iskustvu. Stoga mu posvetite potpunu pozornost, zaposlite stručnjake, testirajte na ciljanoj skupini dok ne budete sigurni kako je sve optimizirano za najugodnije korištenje.

2. Blog

U ovoj je godini 49,5 % korisnika došlo na jasnoiglasno.com pretraživanjem. U Google su upisali željeni pojam i došli upravo do nas. Rezultati su to mnogo pisanja i content marketinških aktivnosti. Ne treba očekivati da će blog donijeti uspjeh preko noći. To je dugoročna strategija u koju treba ulagati vrijeme i novac. Uspjeh neće izostati jednom kada prođete tih nekoliko mjeseci i nastavite objavljivati.

3. Newsletter

Ako imate dobar blog, imat ćete i dobar newsletter. Korisnim sadržajem za vaše kupce stvorit ćete vjernu bazu budućih partnera. Važno je za samu web stranicu da prijava na newsletter bude na vidljivom mjestu te da tu prijavu promičete preko drugih kanala, primjerice objavom na Facebooku. Softver poput Mailchimpa, koji služi upravo za slanje newslettera (i ostale marketinške aktivnosti putem e-maila), pruža za svaki poslani e-mail jako detaljan izvještaj. Na temelju tih izvještaja možete planirati daljnje aktivnosti.

4. CTA

Call to Action je banner koji se nalazi negdje u sklopu vašega posta na blogu ili na kraju newslettera. Poziva na akciju – kupite, kontaktirajte nas i sl. Tu je za poticanje korisnika na taj za nas važni korak u uspostavljanju kontakta i kasnije dogovaranju posla. Zahvaljujući UTM tagovima točno ćete znati koji je post na blogu doveo najviše novih kupaca, odnosno koja vrsta Call to Actiona funkcionira, a koja ne.

5. Remarketing

S pomoću remarketinga vaš će se oglas pokazati korisnicima koji su već bili na vašoj stranici. Primjerice, pročitali su blog, kliknuli na Call to Action, ali nisu otišli korak dalje i kontaktirali vas. Oglas će ih podsjetiti da ste još tu i da ste sjajna prilika upravo za to što im treba. Koliko ga koristite, ovisit će i o tome čime se točno bavite.

6. Metrika

Fantastični Google Analytics dat će vam informacije tko posjećuje vašu web stranicu, što je radio, kako je do vas došao, koliko se zadržao, po čemu je klikao, kakve ima interese i dr. Imati web stranicu, a ne koristiti Google Analytics slično je tome da posjedujete automobil, ali ne točite gorivo. Lijepo, ali i dalje stojite na mjestu. Kod svake web stranice važno je razumjeti kakav točno život živi i što se tu svaki dan događa. To je prilično korisno u planiranju svih budućih aktivnosti.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.