Kako pišemo digitalne strategije

Digitalne strategije pišemo opširno, opsežno i precizno. Dolaze na šezdeset do sto plus stranica, između tvrdih korica. Iza svake od njih vodi nas sljedeća ideja - njome se moraju znati služiti i oni za koje je pišemo i oni koji će doći nakon nas. Ovo posljednje veoma je važno jer želimo da sve uključene strane znaju ne samo čitati strategiju, nego je i primijeniti u praksi.

Upravo je zbog toga nužno u strategiji biti iznimno precizan – zato i dolaze na toliko gusto tipkanih stranica. Ključni dio strategije su aktivnosti na digitalnim platformama, a to može biti raznoliko: od nove web stranice preko mobilne aplikacije do nastupa na društvenim mrežama, contentmarketinških aktivnosti i oglašavanja. No, da bismo imali najbolji plan aktivnosti, potrebno je, nakon nekoliko dugih sastanaka s klijentom:

1. Napraviti detaljnu analizu trenutačnog stanja i dosadašnjih aktivnosti
Kad ste dugo unutra, u svom projektu, teško možete sagledati cijelu sliku. Svjež pristup i pogled naše agencije daje realno i objektivno stanje, pregled svega što je dobro i što može bolje.

2. Raspisati detaljnu analizu konkurencije
Dajemo odgovor na pitanje što i kako rade na digitalnim platformama, čitamo njihovu strategiju između redaka. Uz analizu, donosimo i sve relevantne i za klijenta važne brojke.

3. Definirati ciljane skupine
Za svakog je klijenta potrebno definirati i precizno odrediti ciljanu skupinu jer upravo o tome uvelike ovisi razrada daljnjeg nastupa i pristupa sadržaju.

4. Definirati ciljeve
Svaka od naših strategija ide prema nekom vrlo jasno definiranom cilju do kojeg želimo doći u određenom razdoblju. Sve aktivnosti koje ćemo raditi moraju ostvariti to što smo s klijentom zacrtali.

5. Odrediti taktike
Koje digitalne platforme smatramo najboljim rješenjem za našega klijenta, što i kako ćemo na njima raditi, opisat ćemo upravo u poglavlju o taktikama.

6. Dati procjenu i prijedloge aktivnosti oglašavanja
Doći do rezultata organskim putem danas je veoma teško pa je oglašavanje na digitalnim platformama obvezan dio svake strategije.

7. Odrediti metrike
Metrika dolazi nakon preciznog objašnjenja digitalnih aktivnosti. Reći će nam točno što, zašto i kako mjerimo.

8. Napisati za industriju specifične teme
Svaka je industrija priča za sebe, pa je često u našim strategijama i tu personaliziran sadržaj. Npr. Donošenje odluka u B2B industriji, Analiza rezervacije smještaja po demografiji, Kupnja in-game sadržaja na iOS uređajima

Kako tako precizna strategija izgleda na papiru? Tako da, na primjer, ako postoji content strategija i blog, napravimo listu predloženih tipova blog-postova. To su, recimo, Intervju sa zaposlenicima, Tipičan dan u kompaniji, Liste i sl. Unutar svakog od tipova blog-postova objasnimo što treba biti finalni rezultat, npr. Sadržaj koji prikazuje kompaniju kao tvrtku otvorenu novim iskustvima, te dajemo primjere naslova poput 10 UX trikova kojima smo povećali prodaju. Precizno? Uvijek! Naravno, naslova je minimalno deset, a ciljeva gotovo uvijek više od pet.

U social dijelu, na primjer, prikažemo za klijenta personaliziranu formulu pisanja npr. postova na Facebooku. Personalizirana formula doista je takva – krojena upravo za ono što tom klijentu treba. Tu je također uvijek i nekoliko primjera upravo tih postova po kategorijama, formata i sl. I inače sve što predlažemo dolazi s konkretnim primjerima kako smo to zamislili. Naime, strategija nikako ne smije biti isključivo tekstualni dokument, već mora ponuditi vizualne primjere, mock-upove i slikovne prikaze predloženih aktivnosti i poboljšanja jer će tako klijent dobiti pravu sliku o tome što sve možete i želite napraviti za njega.

Takav pristup traži veoma mnogo vremena pa pisanje strategije obično traje mjesec i koji dan, a u tome sudjeluje veći broj ljudi; svatko pokriva segment u kojemu je najbolji.

Iako je naša strategija vrlo precizna, temeljita i lijepo ukoričena, sve u njoj podložno je promjeni i improvizaciji. Ona nikako nije čvrsto zapisana u kamenu, više je guideline nego nešto čega se slijepo treba držati. Jer, to je na digitalnim platformama gotovo nemoguće.

U posljednjih osam godina, koliko Jasno&Glasno postoji, napisali smo više od 100 strategija za male i velike klijente iz svih industrija, za startupove i korporacije.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.