Najčešći problemi koje rješavamo u agenciji

Digitalni je svijet sam po sebi složen, a kad mu pridodamo i ovaj stvarni, popis stvari koje rješavamo postaje prilično dugačak.

Tu navodimo najčešće:

Kako povećati prodaju?

Jedan od naših glavnih ciljeva u određenom broju digitalnih aktivnosti jest povećati prodaju. To je cilj i ovoga blog posta. Kada stignete do kraja teksta, uočit ćete Call to Action koji vas poziva da nam se javite. Preko Google Analyticsa točno znamo brojku ljudi koja je kliknula na kontaktni obrazac i koliko ih je zapravo nakon toga poslalo upit. Nakon toga, imamo podatke koliko je običan, maleni blog post donio leadova i u konačnici klijenata. Zašto to pišemo? Želim naglasiti kako je u digitalnom svijetu sve iznimno mjerljivo te da sve što proizvedemo daje rezultat. Treba imati na umu kako se do povećane prodaje često dolazi i neizravno, primjerice s desetak takvih postova.

Koju platformu odabrati?

Često ističemo kako pomažem tvrtkama u snalaženju u tom kompliciranom digitalnom svijetu. Jedna tvrtka manje ili srednje veličine nema kapacitet, odnosno budžet kako bi se raširila po svim digitalnim platformama. Rijetke tvrtke to zapravo imaju. Stoga je potrebno naći vlastiti glas na platformi gdje se nalazi vaša ciljana publika. Pomažemo utvrditi najbolju digitalnu platformu za neku tvrtku i aktivnosti koje će dati najbolje rezultate.

Koliko novaca potrošiti?

Možda je to i najlakši problem zbog mjerljivosti i odličnih alata za oglašavanje na digitalnim platformama. Ako dobro poznajete ciljanu publiku, njihovu lokaciju i interese, onda dosta precizno možemo iznijeti što ćete dobiti za određenu svotu novaca. Jednako tako, možemo iznijeti koliki je točno budžet potreban za ono što tražite. Naravno, stvari postaju složenije kako se šire – za neke klijente radimo na pet europskih tržišta, pet različitih jezika, s potpuno različitim navikama. Primjerice, stanovnici jedne sjevernije zemlje rezerviraju ljetni smještaj već u veljači, dok dio stanovnika južnijih zemalja rezervira u gotovo zadnji čas. To znači “dobro poznavati ciljanu publiku”.

Nemamo rezultata, u čemu je problem?

Vjerojatno u “katici za sve”, kojoj je jedan od desetak zadataka digitalni nastup. Često je taj nastup zanemaren i zadnji na popisu prioriteta jer je teško sam sebi biti klijent. Toga smo svjesni jer se i nama događalo. No ne mora uvijek biti tako. Možda vam je stranica samo prespora ili je potrebno malo UX preslagivanja. Mnogo je potencijalnih pogrešaka, ali s obzirom na to da je sve mjerljivo, lako ih je detektirati.

Kako dalje?

To su uvijek slatke muke. Ako je sve dobro postavljeno – dvije društvene mreže rade savršeno, prodaja je porasla, onda je vrijeme za jedan ili više sljedećih koraka. Tu smo kako bismo vam ocrtali put kretanja u narednoj godini, pomogli s ukupnom strategijom po kojoj ćemo raditi.

Koje novine primijeniti?

Pratite li barem površno digitalni svijet, svjesni ste svakodnevnih učestalosti promjena i noviteta. Ako niste profesionalac, nemate ni vremena to sve pratiti. Zato smo tu. Naš je posao znati ne samo što se događa, već i kako to najbolje primijeniti kod klijenata. Naravno, prvo isprobavamo na vlastitoj koži i s našim novcima – od ulaganja u oglašavanje, testiranja novih formata do otvaranja vlastitog kanala. Iskušavamo i odlučujemo! Kad se primjerice, pojavio Vine, morali smo odabrati njega ili Instagram. Dobro smo odabrali! Zaključke smo iznijeli u blog postu.

Kako protumačiti rezultate?

Smještamo stvari u pravi kontekst. Imamo iscrpne izvještaje u kojem su sve brojke pojašnjene i dajemo daljnje smjernice. Predstavljamo sve te silne brojke jezikom razumljivim svima te argumentiramo zašto su one dobre ili loše. Uvijek djelujemo u skladu s onim što pokazuju.

Imate li možda neke od spomenutih problema, dođite kod nas na kavu. Riješit ćemo ih.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.