Kako vaš brend treba komunicirati na Instagramu

Kao jedna od trenutačno najbrže rastućih društvenih mreža, s više od 400 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, a osobito nakon nedavno uvedene mogućnosti oglašavanja, Instagram postaje sve zanimljivije digitalno odredište za tvrtke.

Tome u prilog jasno govore brojke. Naime, istraživanja pokazuju da su korisnici na toj društvenoj mreži skloniji upuštati se u konverzaciju s brendovima i do 400 % više nego na Facebooku i Twitteru. Drugim riječima, nedavna se dvojba iz “Treba li moj brand biti prisutan na Instagramu” vrlo brzo pretvorila u “Što i kome moj brand treba prenijeti na Instagramu”.

Kao i kod svake digitalne prisutnosti, prvi korak je definirati ciljne skupine i ciljeve koje se želi ostvariti. Evo kako to izgleda na primjerima nekoliko različitih sektora djelatnosti.

1. Financije

Često percipirana kao “ozbiljna” industrija, bankarski sektor na Instagramu može pokazati svoje “ljudsko lice”, i to upravo onoj populaciji koja je i najzastupljenija na toj društvenoj mreži. Usmjerivši poruke prema mlađoj populaciji općenito, opuštenom komunikacijom i uz prezentaciju korisnoga te zanimljivog sadržaja, banka može izgraditi odnos povjerenja sa svojim potencijalnim korisnicima. Tko ne bi u svome feedu na Instagramu želio vidjeti vizualno dojmljive savjete za organizaciju i planiranje slobodnoga vremena, ili pak praktične savjete za uštedu i očuvanje kućnoga budžeta.

banka

2. Turizam

Kao vizualna platforma, Instagram je idealna društvena mreža za ljubitelje putovanja i turiste u potrazi za svojom sljedećom destinacijom. Atraktivne fotografije s lokacija, predstavljanje kulturne i prirodne baštine, prezentacija sportske ili gourmet ponude, kreiranje autentičnih trenutaka, iskustava i doživljaja od kojih korisnike dijeli tek klik na određeni hashtag ili lokaciju… samo su neki od razloga zašto bi turističke tvrtke (ako već nisu) trebale zakoračiti na ovu društvenu mrežu. Ono što tim porukama dodatno osigurava vidljivost na Instagramu je user generated content, sadržaj koji su sami gosti, posjetitelji, korisnici sa svojim krugom prijatelja i interesnih skupina podijelili na ovoj platformi.

tuisticki

3. StartUp

Uz nastup na ostalim društvenim mrežama, Instagram je platforma s puno potencijala za predstavljanje male tvrtke koja je tek počela svoje poslovanje. Prezentacijom svojih ideja i rješenja, takvo poduzeće može izgraditi svijest o svojemu postojanju, kao i o proizvodima te uslugama koje nudi. Osim što je Instagram dobar način za privlačenje potencijalnih korisnika, on može biti i platforma za privlačenje potencijalnih zaposlenika, suradnika i/ili partnera. Predstavljanjem tima, prenošenjem atmosfere iz ureda, upoznavanjem zajednice s dosadašnjim postignućima i planovima za budućnost, tvrtka može izgraditi imidž poželjnoga poslodavca i poslovnog partnera.

startup

4. Metalna i strojarska industrija

Instagram može biti izvrsna platforma za predstavljanje jedne specifične industrije za koju biste na prvu pomisao teško rekli da ima potencijala za razvoj prisutnosti na ovoj društvenoj mreži. Primjera radi, pametnom komunikacijom na Instagramu, metalna i strojarska industrija, čiji su proizvodi i usluge “neatraktivni” široj publici, moći će se približiti svojim potrošačima. Oni, naime, vrlo često, ako ne i svakodnevno, dolaze u kontakt s njihovim proizvodima i uslugama, koji često imaju vrlo važnu ulogu u njihovim životima, a da toga možda nisu svjesni niti o tome razmišljaju. Komunikacijom na Instagramu moguće je izgraditi svijest potrošača o onome što poduzeća iz navedene industrije nude te kako to rade. Slike, osobito one impresivne, pričaju više od riječi.

radijatori

5. B2B

Business to business komunikacija na Instagramu? Zašto ne! Kreiranjem i objavljivanjem vizualno atraktivnoga sadržaja tvrtka koja je svoje poslovanje usmjerila na B2B tržište može svojim sadašnjim i potencijalnim klijentima pružiti zanimljiv uvid u svoja znanja i sposobnosti te otvoriti priliku za suradnju. Kompanija svoj profil na Instagramu može kreativno integrirati u cjelokupnu (digitalnu) marketinšku strategiju i na toj platformi prezentirati vlastite usluge i proizvode. Iako je u inozemstvu B2B komunikacija standard, ni u Hrvatskoj ne nedostaje tvrtki koje su se odlučile na taj korak u digitalnome marketingu svojih kompanija. Naš profil na Instagramu produžetak je našega digitalnog nastupa i identiteta. Na njemu zokružujemo društveno-mrežnu komunikaciju sadržajima i formama prilagođenima upravo toj društvenoj mreži. Dakako, pritom se dobro zabavljamo.

jasno

Nadamo se da smo vam ovim primjerima uspjeli pokazati kako dosadna industrija ne postoji, te otklonili sve dvojbe o tome trebate li biti prisutni na Instagramu. Uz kvalitetnu strategiju i jasno definiranu publiku i ciljeve komunikacije, svaka industrija spremna je za kreativan iskorak i na Instagramu, a uz zanimljiv i originalan sadržaj, srčeka na fotografijama neće izostati.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.