Kako postati popularan brand na Instagramu?

“Nije važno koliko imaš followera na Instagramu, važno je kako koristiš svoju platformu.“ Selena Gomez (72.058.941 followera na Instagramu)

Osim što je od Taylor Swift preuzela vodstvo u najpopularnijem profilu na Instagramu, Selena Gomez zna za što i kako koristiti profil na toj društvenoj mreži. Iako nije iz područja marketinga, u jednoj je rečenici sažela ono što je najvažnije pri planiranju predstavljanja branda na društvenim mrežama. Kada govorimo o nastupu brandova na Instagramu, kreativnosti i inovativnosti ne smije nedostajati, ali tu trud i planiranje ne smiju prestati. Bitno je uključiti neke od tehnika koje će vam donijeti više followera, ali ih i zadržati.

Opis profila

Prije nego što se pojavite na Instagramu, trebate dobro isplanirati svoje objave te odrediti na koji će se način vaš brand predstavljati publici. Pri kreiranju profila veoma je važno posvetiti pozornost njegovu opisu. Taj opis možda neće biti prva stvar koju će vaši potencijalni followeri vidjeti, ali kada, zainteresirani vašim postovima, odluče kliknuti na vaš profil, u njemu će moći pročitati tko i što se tamo predstavlja. Iako zvuči banalno, doista je važno – pa svi žele znati koga prate.

Loreal instagram

Ton komunikacije i jedinstveni vizualni pečat

Neki od najpopularnijih profila kod followera veoma se visoko kotiraju zbog svoje pomno odabrane “teme” koju koriste putem svojih objava. Naime, bitno je da objave imaju određenu konzistenciju te da se ne odmiču previše od ideje koju brand predstavlja. Kada naviknete svoju publiku na određeni ton komunikacije te ga upotpunite vizualnim pečatom svojstvenim brandu, svakako bi bilo dobro držati se toga i stalno raditi na nadograđivanju. Razmišljajte o tome što možete ponuditi a da je jedinstveno, iz kojega kuta i u kojim bojama. Pružite svojim followerima jedinstven sadržaj koji ne mogu pronaći na drugim profilima na Instagramu. Pročitajte i o tome kako različite industrije trebaju komunicirati na Instagramu.

1

Know your hashtags

Važno je istražiti koje sve hashtagove možete koristiti, koliko se koriste i što predstavljaju. Možete svakodnevno pratiti najzastupljenije oznake te ih povezati sa svojim objavama, ali pri tome morate paziti na njihovu relevantnost u odnosu prema vašemu brandu. Pri osmišljavanju svojega hashtaga imajte u vidu da morate koristiti i one popularne kako bi publika vidjela da postojite pa će se vremenom i naviknuti na vaš custom made hashtag.

Interakcija i inspiracija

Kvalitetna predstava na Instagramu ne može proći bez dvosmjerne komunikacije i interakcije s publikom. Ako znate koga pratite (a trebali biste!), pokažite im da ste prisutni i da vidite njihove objave. Pritom je potreban znatno veći angažman od pukoga klikanja “sviđa mi se” jer, ako uložite veći trud i napišete inspirirajući komentar, to će vam se ugodno i vratiti.

Otkako je Instagram lansirao novi algoritam i sadržaj više nije kronološki poredan na feedu, teže je doći do followera. Brandovi, kao i svi ostali, moraju imati na umu da sadržaj koji dijele mora biti u realnome vremenu, vrhunske produkcije te definirane dinamike.  To znači češće objavljivanje sadržaja, i to samo fotografija vrhunske kvalitete. Fotografije sa stockova i iz različitih internetskih izvora nikada nisu dobra opcija.

Ako ste brand čiji se biznis oslanja na ovaj kanal, morate pratiti trendove i izmjene koje on donosi. Jedna od njih je i oglašavanje te mogućnost snimanja videa od 60 sekundi, što će pridonijeti raznovrsnijem sadržaju, a svoju ćete priču moći prikazivati malo dulje od 15 sekundi. Ipak, kratko, jasno i zanimljivo uvijek je dobitna kombinacija.

Zapamtite – broj followera ne određuje vašu vrijednost na Instagramu, nego to tko vas prati, zašto to čini što dobiva od vas.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.