7 knjiških preporuka za digitalce

Knjige nas opuštaju, inspiriraju, uče nečemu novom i većina nas u Jasno&Glasno dio svoga slobodnoga vremena svakodnevno posvećuje čitanju omiljenih autora i žanrova. Naravno, međusobno razmjenjujemo i knjige i knjiške preporuke, a nekoliko smo ih odlučili prenijeti i vama.

U nastavku slijedi mali izbor zanimljivih naslova – pretežno romana, ali i publicističkih djela – koji nam se sviđaju i često im se vraćamo, a zajedničko im je što velikim dijelom odražavaju duh današnjih digitalnih vremena. Svi naslovi dostupni su i u hrvatskom izdanju pa pravac knjižnice ili knjižare! Želimo vam ugodno čitanje.

Slučajni milijarderi

Na Facebooku visimo privatno i poslovno, pa uopće ne čudi što su se Slučajni milijarderi (2009.) našli na našoj listi. Naime, knjiga Bena Mezricha donosi romansiranu priču o nastanku najveće društvene mreže na svijetu i studentskim danima Marka Zuckerberga, a poslužila je i kao predložak za hit film Davida Finchera Društvena mreža. Slučajni milijarderi zabavno su (i priznajmo, nezahtjevno) štivo koje se čita u jednome dahu te pruža zanimljiv uvid u doba kada su društvene mreže tek trebale postati “sljedeća velika stvar”, premda je sasvim jasno da dijelovi romana ipak pripadaju fikciji.

Potpuni raspad

Kultno cyberpunk djelo Neala Stephensona jedno je od onih koje je nagovijestilo digitalno doba u kojemu danas živimo. U središtu radnje Potpunog raspada (1992.) su hakeri, virtualna stvarnost i neobični kompjutorski virusi, a roman je značajan i po tome što je predstavio koncept internetskog avatara i tehnologije koja snažno podsjeća na današnji Google Earth. Obvezno štivo za sve kojima je internet u krvi!

Generacija X

O milenijalcima ste već mnogo čuli i čitali, a sada je vrijeme da upoznate generaciju koja im je prethodila. Bestseler Douglasa Couplanda (1991) prati troje ciničnih junaka čije priče, misli i doživljaji odražavaju kulturu mladih i duh vremena na početku devedesetih prošloga stoljeća. Generacija X (1991.) posebno je zanimljiva po svojoj strukturi u kojoj se radnja isprepliće s izdvojenim “enciklopedijskim” pojašnjenjima raznih neologizama i žargonskih pojmova, a sve to obogaćeno je stripovskim ilustracijama i piktogramima. Nekako nam se čini kako bi se takav stilski pristup mogao veoma svidjeti i današnjoj generaciji odrasloj na internetu. Je li to sada Y ili Z?

Na kraju duge

Igrali ste Pokemon GO? Fasciniraju vas mogućnosti modernih aplikacija? Zanimaju vas potencijali proširene stvarnosti? U tom slučaju toplo vam preporučujemo roman Vernona Vingea Na kraju duge (2006.) koji će vas odvesti u blisku budućnost koja bi se, sudeći prema sadašnjim digitalnim trendovima, vrlo lako mogla ostvariti. Djelo puno proročanskih pogodaka koje će vas ujedno podsjetiti na činjenicu da je tehnologija nezaustavljiva u konstantnom mijenjanju svijeta, društva i načina života.

Zemlja špijuna

Ako volite SF, ime Williama Gibsona ne treba vam posebno predstavljati. Međutim, slavni pisac Neuromancera napisao je i nekoliko romana koje je žanrovski malo teže odrediti, ali i u njima se bavi svojom omiljenom temom – naprednim tehnologijama i njihovim utjecajem na društvo. Jedan od njih je i  Zemlja špijuna (2007.), djelo čija se radnja odvija u današnjemu vremenu i može se strpati u ladicu političkoga tehno-trilera, a obrađuje vrlo suvremene teme poput celebrity kulture, cyberspacea, proširene stvarnosti i lokacijskih tehnologija. Uz Gibsona će vam postati jasno da je budućnost već stigla.

Marshall McLuhan: nemate vi pojma o mojemu djelu

Evo malo i publicistike. Marshall McLuhan legendarni je teoretičar medija koji je još prije pola stoljeća naslutio dolazak internetskog doba i svekolike komunikacijske povezanosti, a zaslužan je i za popularizaciju pojma “globalno selo”. Nemate vi pojma o mojem djelu (2009.) naslov je McLuhanove biografije, a njezin autor je Douglas Coupland koji se već našao na našoj listi. Informativna i zabavna knjiga koja donosi uvid u život i rad jednoga genija koji je bio ispred svoga vremena.

Plava krava

Ime Setha Godina nesumnjivo vam je poznato ako pratite zbivanja u svijetu marketinga, a Plava krava (2003.) jedna je od njegovih najpoznatijih knjiga. Ukratko, Godinov bestseler polazi od postavke kako je jedan od važnih uvjeta za uspjeh na današnjem prezasićenom tržištu – biti drukčiji i inovativan. Od tuda dolazi i sam naziv knjige jer plava je krava nešto osobito, nešto što odmah upada u oči i privlači pozornost. Premda se od prvog objavljivanja knjige štošta promijenilo u internetskom i marketinškom okruženju, Plava krava još uvijek je zanimljivo i inspirativno štivo za marketingaše, digitalce i startup poduzetnike. Preporučujemo i Plemena istog autora.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.