6 filmova koje bi svaki digitalac trebao pogledati

Filmovi su izvrstan način za provođenje slobodnoga vremena, ali i nepresušno vrelo zanimljivih ideja i postavki koje odražavaju svijet koji nas okružuje.

U našemu uredu nisu rijetke rasprave o najnovijim filmovima, glumačkim zvijezdama i holivudskim trendovima, a posebno volimo kada u nekom izdanku sedme umjetnosti pronađemo motive i ideje koje su usko vezane uz posao koji radimo. Stoga uopće ne čudi što nam je palo na pamet složiti mali popis naslova koji su na ovaj ili onaj način relevantni za digitalnu branšu i posao kojim se bavimo.

Deadpool

Svi već znaju kako holivudskim kino-blagajnama već godinama vladaju filmovi o superjunacima, ali duhoviti i beskompromisni Deadpool (2016.) zaista je posebna zvjerka. Međutim, taj veliki kino-hit nije se našao u našemu izboru zbog same priče ili zanimljivoga glavnog junaka, nego zbog činjenice da je za golem uspjeh filma velikim dijelom zaslužan dobro promišljen viralni marketing. Kampanju uoči premijere filma obilježili su mnogi kratki filmovi, teaseri i slični sadržaji koji su svojom duhovitošću i uvrnutim pristupom oduševili fanove te se brzinom munje proširili internetskim prostranstvom, zahvaljujući čemu je Deadpool (Ryan Reynolds) postao pop-kulturna ikona prije nego što je uopće ugledao mrak kino-dvorana.

Cijela viralna zafrkancija nastavila se i nakon što je film završio svoj staž u kinima pa je tako nedavno osvanuo i video kojim Deadpool “žica” nominaciju za Oscara (bezuspješno, kako se na kraju pokazalo). Filmskih viralnih kampanja u kratkoj internetskoj povijesti bilo je mnogo, ali nijedna se nije pokazala toliko zabavnom i kulturološki opće prepoznatljivom kao što je to bilo u slučaju Deadpoola. Marketinški stručnjaci zasigurno će još dugo analizirati cijeli fenomen, a sve još ni izbliza nije gotovo jer u pripremi je i nastavak filma.

Društvena mreža

Mnogi bez Facebooka ne počinju dan, a nekima poput nas iznimno je važan i u poslovnome smislu i svakodnevnom radu. Stoga vjerujemo da će svakom “digitalcu” zasigurno biti zanimljivo pogledati biografsku priču o usponu Marka Zuckerberga i nastanku najveće društvene mreže na svijetu koja danas broji gotovo dvije milijarde korisnika. Ugledni redatelj David Fincher napravio je od Društvene mreže (2010.) generacijski film koji izvrsno opisuje duh modernoga vremena u kojemu su internet i digitalne tehnologije izmijenile život, način poslovanja, ali i svakodnevne odnose među ljudima.

Zuckerberga je majstorski utjelovio Jesse Eisenberg, a kroničarima internetske povijesti sasvim sigurno je zanimljiva i pojava Seana Parkera, suosnivača kontroverznog Napstera, kojega u filmu sjajno tumači svestrani Justin Timberlake. Zanimljivo, “pravi” Zuckerberg nije bio previše zadovoljan Fincherovim djelom, ali to je već neka druga priča.

Lego film

Dobro došli u svijet kockica i figurica u kojemu je sve “awesome”… Barem dok se ne pojavi opasni zlikovac koji prijeti uništenjem idile. Međutim, naši kockasti junaci ne daju se lako smesti… Bez sumnje, Lego film (2014.) zabavan je i duhovit animirani uradak u kojemu mogu podjednako uživati i veliki i mali. Istodobno, Lego film je ultimativni primjer vrhunskoga content marketinga na velikoj skali. Kao što je jasno iz naslova, ali i samoga dizajna likova, iza filmskoga projekta stoji legendarni brand Lego kockica koji je ovim potezom još jače učvrstio svoju poziciju i prepoznatljivost na tržištu, ali i sasvim sigurno utjecao na stvaranje nove generacije fanova.

I ne, Lego film nimalo ne djeluje poput 90-minutne reklame, kako bi možda netko pomislio, već donosi zanimljivu filmsku priču i duhovite junake, istodobno šaljući pozitivne poruke o važnosti mašte i zajedništva. Ukratko, recept na koji bi se trebao ugledati svatko tko se bavi content marketingom. S obzirom na kultni status koji Lego kocke uživaju među gotovo svim dobnim i demografskim skupinama, velik uspjeh filma nimalo ne čudi, a ovih dana u kinima možemo uživati i u novome izdanku franšize – Lego Batmanu!

Ona

U svijetu budućnosti ljubav poprima malo drukčije oblike, pa tako nije nemoguća ni romantična veza s – računalnim programom! Glavna je to postavka SF filma Ona (2013.) u režiji Spikea Jonzea koji donosi viziju bliske budućnosti hipsterskih tonova u kojoj je tehnologija nenametljiva i diskretna, ali se uvukla u sve pore ljudskoga života. Ovdje pametni telefoni dolaze dizajnirani u retro-stilu, videoigre se baziraju na interakciji s holografskim likovima, korisnička sučelja su minimalistička, a interakcija s računalima počiva na verbalnoj konverzaciji.

Drugim riječima, tehnologija je u potpunosti prilagođena ljudima te sve radi besprijekorno i funkcionira negdje “u pozadini”, uklopljeno u svakodnevni život. Ako se bavite programiranjem ili nekim vidom digitalnoga biznisa, vizija budućnosti u filmu vjerojatno će vas veoma zaintrigirati, a tko zna, možda i inspirirati…

Pripravnik

Robert De Niro je 70-godišnji pripravnik, a Anne Hathaway njegova šefica! Na pomolu je mnogo zabavnih, ali i dirljivih situacija koje će pokazati kako generacijski jaz ne mora uvijek razdvajati ljude… Zašto se Pripravnik (2015.) našao na našemu popisu? Prije svega zato toga što se njegova radnja odvija u okruženju internetskoga startupa te donosi zanimljiv prikaz radne dinamike i ljudskih odnosa u modernome poslovnom svijetu.

Anne Hathaway kao vlasnica modnoga webshopa tako po cijele dane “visi” na mobitelu, balansira između sastanaka, u hodu rješava korisničke krize, hvata se ukoštac s tehničkim problemima na web stranici te je maksimalno posvećena ostvarenju zadanih ciljeva. Mnogi od vas u svemu tome zasigurno će se prepoznati.

Specijalni izvještaj

Specijalni izvještaj (2002.) najstariji je film u našemu malom izboru, ali to ne znači da je najmanje relevantan za suvremeni digitalni svijet. Štoviše, Spielbergov hit uspio je predvidjeti targetirano oglašavanje koje je danas neizostavna sastavnica digitalnoga marketinga. Doduše, još nismo došli do razine da nam se holografske reklame obraćaju direktno u trgovinama, ali cijeli koncept, bez sumnje, podsjeća na oglašavanje koje danas prakticiraju Google i Facebook ili geolokacijske mogućnosti kakve imaju mobilne aplikacije.

S druge strane, Specijalni izvještaj donosi i futurističku viziju računalnih sučelja kojima se upravlja pomoću pokreta ruku, ali ta ideja, priznajmo, djeluje više cool nego praktično. Uostalom, Nintendo WII i Kinect već su otišli putem zaborava, zar ne?

 

P.S. Svakako nam javite svoje favorite koje biste uvrstili na ovaj popis!

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.