5 načina na koje AI unaprjeđuje digitalni marketing

Umjetna inteligencija (artificial intelligence - AI) u široj javnosti obično asocira na inteligentne robote ili holivudske apokaliptične scenarije, ali stvarnost je (barem zasad) ipak malo drukčija.

Umjetna inteligencija danas se krije u složenim računalnim rješenjima i pametnim algoritmima koji pozadinski prate i unaprjeđuju naš svakodnevni digitalno-mobilni život, ali i “uče” na temelju prikupljenih podataka o ljudskom ponašanju. AI nam omogućuje da vodimo “razgovore” sa Siri, dobivamo relevantne rezultate pretraživanja na tražilicama i koristimo tko zna koliko opcija na društvenim mrežama.

Umjetna inteligencija istodobno snažno utječe na digitalni marketing i kretanja u branši, pri čemu novi trendovi, alati i tehnološka rješenja praktički niču preko noći. Evo o čemu se u posljednje vrijeme ponajviše priča u kontekstu sve čvršće veze između AI-ja i marketinga.

Oglašivačko targetiranje

Targetiranje oglasa više nije velika novost, ali svakim danom postaje sve sofisticiranije. Pametni algoritmi danas mogu procesuirati velike količine podataka o ponašanju korisnika u digitalnom okruženju i na temelju dobivenih rezultata plasirati relevantne oglase u pravo vrijeme, na pravome mjestu i pravoj publici. Pojednostavljeno rečeno, ako ste ljubitelj gadgeta i redovito pratite sadržaje na tu temu, ne ginu vam oglasi za najnoviji model iPhonea u news feedu.

Web dizajn

Vjerovali ili ne, ali AI danas može dizajnirati i web stranice. Možda ne kompleksne, ali svakako funkcionalne. Primjerice, servis The Grid koristi umjetnu inteligenciju koja na temelju sadržajnih inputa može u kratkom roku dizajnirati stranicu kojom se želite prezentirati svijetu. Treba li uopće spominjati i da su troškovi neizmjerno manji?

Preporuke sadržaja

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, brendovi mogu naučiti mnogo toga o navikama i preferencijama korisnika te im na temelju toga omogućiti preporuke sadržaja krojene upravo prema njihovu ukusu. Ne treba posebno isticati koliki to utjecaj ima na vjernost ciljane publike. Očit primjer je Netflix čije su preporuke filmova i serija jedan od načina zadržavanja korisnika te poticanja da nastave s korištenjem servisa.

Chatbotovi

Chatbotovi su trenutačno iznimno vruća stvar u digitalnom svijetu jer je riječ o učinkovitoj primjeni umjetne inteligencije za konverzaciju između brendova i korisnika. Implementirani u platforme za komunikaciju i messaging aplikacije, chatbotovi mogu brzo odgovarati na jednostavne upite i rješavati korisničke nedoumice, bez potrebe za ljudskom intervencijom. Ukratko, oni štede vrijeme i resurse, a dostupni su uvijek i odmah. I što više konverzacija obavljaju, to više uče te postaju bolji, učinkovitiji i prirodniji u komunikaciji.

Automatizacija marketinških procesa

Svatko tko se bavi marketingom dobro zna kako uz kreativan posao dolazi mnogo operativnih zadataka koji ograničavanju vrijeme potrebno za smišljanje dobrih ideja i njihovu primjenu. Napredna programatska rješenja polako i sigurno doskaču tome, pa danas već postoje umjetne inteligencije koje “samostalno” upravljaju digitalnim kampanjama ili procesom zakupa medija. Možda nam u budućnosti strojevi ipak neće oduzeti posao, nego nam dati više vremena da briljiramo na kreativnom planu.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.