Pogled u budućnost: Agencijski život 2027. godine

U digitalnome svijetu “stalna samo mijena jest”, a zahvaljujući ubrzanom razvoju tehnologije, ono što vrijedi danas, sutra je već zastarjelo i izvan trendovskih kretanja. Novi gadgeti, aplikacije, alati i opcije niču doslovno preko noći, mijenjajući naše živote, poslove, ali i poglede na svijet koji nas okružuje.

Sjećate li se kako je digitalni život izgledao prije deset godina? iPhone se tek bio pojavio, Android još nije ni postojao, mnogi nisu uopće znali što je Facebook ili Twitter (a kamoli community management), dok se Instagram tek trebao roditi za nekoliko godina. Iz današnje perspektive jasno nam je kako se mnogo toga promijenilo tijekom samo jednoga desetljeća, a što li će tek biti za deset godina?

Koje će digitalne tehnologije prevladavati u 2027. godini? Što će se promijeniti u radu digitalnih agencija, pa tako i naše? Koji će poslovi biti najtraženiji? Uskočili smo u vremeplov i otputovali deset godina u budućnost. Evo što smo vidjeli i saznali!

Agencijski zapisi iz sutrašnjice

Tehnologije koje su našem vremenu tek počele s prvim koracima, u 2027. godini nešto su sasvim uobičajeno. Stvarnost je dobila novu dimenziju, a mnoge zadatke obavljaju umjetne inteligencije koje su dosegle već zavidan stupanj – pa, inteligencije. Sasvim očekivano, mnoge poslove preuzeli su moćni računalni programi i algoritmi, ali to ne znači da je ljudski faktor pao u drugi plan. Kreativnost je ipak još uvijek jača strana naše vrste. A ključni digitalno-marketinški trendovi 2027. godine su…

Video je jači nego ikad

U bliskoj budućnosti video i dalje caruje društvenim mrežama, ali sada je uistinu preuzeo vodstvo i nad tekstom i nad statičnim vizualnim sadržajem. Na Facebookovu newsfeedu u 2027. već je pomalo neobično naići na klasičnu fotografiju, a kamoli čiste tekstualne statuse. Facebook je uveo i mnoge inovativne alate koji omogućuju korisnicima dodavanje brojnih efekata u videomaterijale (uključujući i one koji se snimaju uživo) pa brojni snimci izgledaju poput malih hollywoodskih spektakala.

Ne treba posebno napominjati kako je njihova 3D komponenta već odavna postala uobičajena stvar, a zahvaljujući naprednim softverskim i hardverskim rješenjima, posebne naočale više nisu potrebne za njihovo gledanje. Strelovit uspon videa pratimo i u našoj agenciji, pa u 2027. godini imamo cijeli produkcijski odjel koji se bavi isključivo izradom videosadržaja za klijente.

Proširena stvarnost je mainstream

Ako ste mislili da je Pokemon GO davne 2016. bio kratkotrajan trend bez ikakva učinka, varate se. Doduše, danas više nitko ne lovi Pokemone po gradu, ali zahvaljujući high-tech lećama, parkove i ulice sada doživljavamo sasvim novim očima. Koncept koji je nekad davno želio (neuspješno) progurati Google svojim naočalama, sada je zaživio jer je cijela tehnologija postala praktičnija, naprednija i više user-friendly, pri čemu se važne vijesti, obavijesti i servisne informacije gotovo svima nadohvat – oka. Doduše, zakonska regulativa ograničila je korištenje leća u određenim situacijama (u vožnji su zabranjene), ali sučelje aplikacija dizajnirano je tako da u najmanjoj mogućoj mjeri ometa doživljaj stvarne okoline, a takvi su i oglasi.

Cijeli timovi marketinških stručnjaka u agencijama, uključujući i našoj, rade na kreiranju oglasa koji će se nenametljivo i nenapadno pokazivati u videokrugu korisnika i biti precizno targetirani i geolokacijski određeni. U praksi to izgleda ovako: kada prolazite pokraj trgovine odjećom, u kutku oka pojavit će vam se diskretna obavijest kako vas i samo vas čeka popust koji možete iskoristiti jedino i upravo sada. Biste li vi odoljeli kupnji?

Društvene mreže pružaju iskustvo virtualne stvarnosti

U 2027. godini Facebook i dalje možete koristiti na desktop računalima (sve rjeđi običaj) i pametnim telefonima (koji sada redovito dolaze s opcijom holografskog sučelja), ali novi hit je komunicirati s prijateljima i pregledavati multimedijalne sadržaje u – virtualnoj stvarnosti. VR kacige sada su mnogo praktičnije – štoviše, tek su malo veće od običnih sunčanih naočala, a uz vrlo tanke rukavice s taktilnim značajkama spremni ste za novo iskustvo Facebooka. Doduše, opremu treba ipak kupiti, ali sve što vam treba može se nabaviti za cijenu jednog mobitela srednje klase.

Komunikacija “licem u lice”, interaktivni doživljaj videa u tri dimenzije, virtualni modni dodaci, maštoviti avatari koji vas pretvaraju u što god poželite – samo su neke od mogućnosti koje najveća društvena mreža omogućuje u simuliranoj okolini (ipak, budite spremni na povremene bugove). Oglašivači i brandovi odmah su uvidjeli priliku za brojne marketinške mogućnosti na sasvim drukčijoj razini, što je donijelo potpuno nove izazove za agencijske kreativce i developere koje je zapao zadatak stvaranja virtualnih sadržaja i iskustava. Turistička i modna industrija prve su počele eksperimentirati s marketinškim mogućnostima prividne stvarnosti, a mislimo da ne trebamo objašnjavati zašto.

Automatizacija je sveprisutna

Sjećate li se vremena kada ste morali potrošiti dobar dio radnoga vremena na planiranje budžeta za oglašavanje na Facebooku, kreiranje i postavljanje kampanja i oglasa, davanje naputaka dizajnerima za izradu vizuala te, u konačnici, izradu izvještaja i prezentacija o rezultatima kampanja i mozganja o tome kako sljedeću kampanju učini učinkovitijom? U budućnosti to gotovo više nitko ne radi jer digitalnim se oglašavanjem bavi – umjetna inteligencija.

I ne, ovdje nema govora o scenariju iz Terminatora ili Matrixa, već je riječ o iznimno učinkovitim računalnim programima i algoritmima koji, u skladu sa zadanim parametrima, u djeliću sekunde kreiraju i postavljaju online kampanje te gotovo savršeno targetiraju ciljanu publiku. Očekivano, rezultati su impresivni. Istodobno, nekadašnji stručnjaci za digitalno oglašavanje postali su tražen savjetodavni kadar u programerskim tvrtkama koje se bave umjetnom inteligencijom.

Sve je personalizirano

U 2027. godini svi oglasi koje vidite na digitalnim i virtualnim kanalima su personalizirani i u potpunosti relevantni vašim interesima, lokaciji ili prijašnjem ponašanju u internetskoj okolini. Naravno, personalizirani marketing postojao je prije, ali sada je dosegnuo razine o kojima su oglašivači nekad mogli samo sanjati, zahvaljujući big data algoritmima i naprednim mogućnostima umjetnih inteligencija. Cilj svake kompanije je pritom doprijeti do točnog korisnika u pravo vrijeme i s pravom porukom, odnosno sadržajem. Posla za kreativce i copywritere pritom ima mnogo, a važno je da personalizirani oglasi ne prijeđu granicu dobrog ukusa i postanu predirektni prema korisniku (nitko zapravo previše ne voli kada mu se brand obraća imenom).

Istodobno, računalni programi omogućuju učinkovit i personaliziran marketing na velikoj skali, pri čemu se digitalni oglasi plasiraju prema velikom broju potrošača, ali svaki ga vidi malo drukčije, ovisno o preferencijama, demografskoj skupini i lokaciji. U kombinaciji s novim tehnologijama prividne i proširene stvarnosti, takav pristup pokazao se kao pun pogodak. Možda sve to zvuči pomalo distopijski, ali barem više nismo bombardirani sadržajem koji nas uopće ne zanima.

Digitalni poslovi budućnosti

U samo deset godina tržište rada iz korijena se promijenilo, pogotovo u uvijek turbulentnom digitalnom sektoru. Izdvajamo nekoliko najtraženijih zanimanja!

VR scenarist

Netko mora osmisliti sve te prividne svjetove, zar ne? Scenaristi virtualne stvarnosti usko surađuju s programerskim timovima u kompanijama i agencijama, a oni najuspješniji imaju velik ugled online zajednice.

Dizajner aplikacija za proširenu stvarnost

Dizajneri aplikacija za proširenu stvarnost moraju se ponajprije brinuti o tome da njihovi proizvodi pružaju vrhunsko korisničko iskustvo te da je sučelje savršeno usklađeno sa stvarnom okolinom.

AI developer

Za pametne algoritme i inteligentna softverska rješenja zaduženi su AI developeri. Osim njih, zapravo nitko ne kuži što zapravo rade.

Big data analitičar

Podaci su u budućnosti najvažnija valuta, a ljudi koji u njima prepoznaju uzorke, obrasce i trendove visoko su na cijeni. Na svoj način, Big data analitičari su znanstvenici novoga doba.

Pravni stručnjak za digitalnu privatnost

Privatnost je poprilično relativan pojam u 2027. godini, ali to ne znači da je zanemarena. Štoviše, pravni stručnjaci za privatnost u digitalnom okruženju iznimno su traženi u korporacijama jer je sama zakonska regulativa postala iznimno kompleksna, pogotovo kad je riječ o novim vidovima oglašavanja koji se baziraju na personalizaciji.

Digitalni život u Hrvatskoj 2027.

I Hrvatska prati globalne tehnološke trendove, a evo što se u domaćem okruženju događa 2027. godine:

  • Weekend Media Festival  obilježava 20 godina postojanja, i dalje se održava u Rovinju;
  • SoMoBorac došao je do svog 15 izdanja, a uveo je i mnogo novih kategorija: Najbolja AI aplikacija, VR Content i druge;
  • bitcoin je prihvaćena i uobičajena valuta za plaćanje agencijskih usluga;
  • freelanceri čine gotovo 50 % radne snage u digitalnom sektoru;
  • trećina digitalnih agencija nema ured u pravom smislu, već njihovi zaposlenici rade uglavnom na daljinu.
Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.