Mjesec ružičaste vrpce: 5 izvrsnih kampanja s važnim ciljem

Listopad je mjesec “ružičaste vrpce” koja je međunarodno prihvaćena kao simbol borbe protiv raka dojke, opake bolesti od koje godišnje u svijetu oboli oko 1,3 milijuna žena.

U društveno angažirane akcije već se godinama uključuju mnogi brandovi i institucije koji kreativnim marketinškim kampanjama jačaju svjesnost o važnosti redovitih pregleda i ranog otkrivanja bolesti. Odabrali smo nekoliko zanimljivih i hvalevrijednih primjera digitalnih kampanja koje su privukle pozornost javnosti i sasvim sigurno osvijestile mnoge ljude o važnosti prevencije i očuvanja zdravlja.

#PinkRibbon25 – Estée Lauder

Najveća humanitarna inicijativa za borbu protiv raka The Estée Lauder Companies’ Breast Cancer Campaign ove godine obilježava 25 godina postojanja. Oformila ju je poduzetnica Evelyn H. Lauder 1992. godine kreiravši prepoznatljivu ružičastu vrpcu koja je danas simbol borbe žena diljem svijeta. Inicijativa kozmetičke kompanije danas djeluje u više od 70 zemalja putem različitih događaja za osvještavanje javnosti, donacije te rad ambasadora. Osim klasičnih marketinških alata, ove je godine kampanja iznimno vidljiva i u online svijetu. Svaki put kad se objavi post na društvenim mrežama s hashtagovima #PinkRibbon25 i #ELCdonates, inicijativa donira 25 dolara za istraživanje raka dojke.

Never Give Up – Marks & Spencer

“Bori se za budućnost iako je tvoja neizvjesna”, glavna je poruka ovogodišnje kampanje britanskoga branda Marks & Spencer. Osviještenost je od presudne važnosti za spašavanje života oboljelih, ali nada je ono što se provlači kroz priče ovih snažnih i hrabrih žena koje su pobijedile rak. Kampanju Never Give Up prati mini-rubrika na stranici M&S-a s portretima i životnim pričama sedam žena, kao i topli, inspirativni video objavljen na YouTubeu. Tijekom listopada kompanija donira po 20 centi organizaciji Breast Cancer Now od svake kupnje modela ružičastoga grudnjaka.

#CheckYourSelfie – Nestlé

Nestlé je već nekoliko godina snažno angažiran u kampanjama s ružičastom vrpcom, a jedna od zapaženijih bila je #CheckYourSelfie, čija je okosnica bio kratki viralni video u kojem je korišten tzv. “bra cam”. Ukratko, Nestle je opremio glavnu junakinju svoga videa kamerom skrivenom u grudnjaku, a koja je bilježila sve poglede na njezin dekolte dok je prolazila gradom. Video završava duhovitom, ali i upozoravajućom porukom “Your breasts are checked out every day. So when was the last time you checked your own?” Kampanju je pratio hashtag #CheckYourSelfie koji mnogi i danas koriste na Twitteru, a video je u konačnici zabilježio više od 11 milijuna pregleda na YouTubeu.

#StoriesOfTheGirls – Advocate Health Care

Američka zdravstvena organizacija Advocate Health Care u velikoj mjeri koristi digitalne kanale za jačanje svjesnosti o raku dojke i poticanju konverzacije o cijeloj temi. Znatnu pozornost privukla je njihova kampanja #StoriesOfTheGirls putem koje su korisnike Instagrama i Twittera pozvali da objave fotografiju s velikom instalacijom ružičastoga grudnjaka koja je u povodu toga bila postavljena na lokacijama u Illinoisu. Za svaku objavljenu fotografiju s definiranim hashtagovima, Advocate je izvršio donaciju američkom društvu za borbu protiv raka American Cancer Society. Korisnici su na kraju objavili oko 3500 fotografija, a kampanju su pratili i inspirativni videi na YouTubeu te suradnja s utjecajnim brandovima.

The Silent Couple – Philips

U sklopu projekta Husbands Initiated Movement, Philips India je u suradnji s agencijom Ogilvy One svojedobno lansirao zapažen online video The Silent Couple, koji putem dvominutne priče o jednom bračnom paru i jednom malom nesporazumu šalje snažnu poruku o tome koliko je važno izdvojiti deset minuta za samopregled grudi. Video ima neočekivan preokret pa ga nećemo dalje opisivati.

 

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.