Kako izrađujemo mjesečni kalendar objava za društvene mreže

Sadržaj na društvenim mrežama klijenata nikad ne nastaje usputno niti po principu “objavit ćemo kad ćemo nešto imati”. Ne, naprotiv, iza svake objave na Facebooku, Instagramu, Twitteru i drugim kanalima stoji njegovo veličanstvo koje od milja zovemo SMK (pogađate: social media kalendar).

Iz mjeseca u mjesec naši vrijedni community menadžeri, uz smjernice svojih accounta, hrabro popunjavaju “excelice” s planom objava na društvenim mrežama za svakog pojedinačnog klijenta, koji naravno, daju i svoje inpute te u konačnici zeleno svjetlo za teme i predloženi sadržaj.

Stvaranje mjesečnog kalendara proces je koji zahtijeva nekoliko sati posvećenog rada i promišljanja o ključnim temama, porukama i formatima sadržaja, uvijek imajući u vidu publiku kojoj se obraćamo, ali i “zakonitosti” pojedinih društvenih mreža. Donosimo mali uvid u neizbježne korake koji čine planiranje i izradu jednog dobroga SMK-a!

Utvrđivanje ključnih tema

Planiranje kalendara uobičajeno počinje konzultacijama s klijentom oko ključnih tema i poruka koje će se komunicirati na društvenim mrežama u nadolazećem razdoblju. Ovisno o klijentu i brendu, glavne teme mogu biti vezane uz aktivnosti kompanije, događaje, akcije i manifestacije u organizaciji tvrtke, lansiranje novog proizvoda, usluge, specifičnih ponuda i slično.

Pored ključnih, potrebno je uplanirati i općenitije, “svevremenske” teme i sadržaje koji su od interesa ciljanim korisnicima (i za koje očekujemo da će polučiti dobru interakciju), kao i obogatiti plan određenim sezonalnim porukama, naravno ako su one u skladu sa sadržajem i brendom. U potonjem slučaju ponajprije mislimo na obilježavanje raznih obljetnica i svjetskih dana; primjerice, ako je riječ o turističkim brendu, sasvim sigurno ima smisla na njegovim društvenomrežnim profilima obilježiti Svjetski dan turizma ili Svjetski dan zaštite prirode.

Planiranje dodatnih aktivnosti

Usporedno s temama za društvene mreže, osmišljavaju se teme za blog, koncept newslettera, kao i eventualni sadržaj za web stranice klijenta ako to obuhvaća angažman posla. Dodatan zadatak je i utvrđivanje tema za cross-promociju, odnosno sadržaja koji će se u narednom periodu objaviti na društvenim mrežama i digitalnim kanalima određenih partnera ili organizacija s kojima klijent ima dogovorenu suradnju. Sve to slažemo u zasebnu tablicu, odnosno “tab” unutar dokumenta u kojem kreiramo kalendar, kako bi nam u konačnici sve bilo pregledno i nadohvat klika.

Popunjavanje kalendara

Kada su teme dogovorene, a datumi utvrđeni, kreće popunjavanje kalendara, i to naravno u Excel tablici ili Google Sheets dokumentu (ovo potonje volimo više!). Ključne teme u mjesecu imaju prioritet i njih unosimo prve u našu glavnu tablicu, a zatim se hvatamo dodatnih i “svevremenskih” tema kojima popunjavamo ostatak kalendara. Naravno, svaka društvena mreža ima svoj zaseban prostor ili kolonu u tablici, a već tada razmišljamo i o formatima sadržaja za pojedine objave, poput npr. fotogalerija, videa, infografika, linkova itd. Prilikom sastavljanja kalendara uvijek je zgodno unijeti i malo šarenila te istaknuti različitim bojama segmente na koje valja obratiti pozornost, jer poslije ćete se uvijek lakše i brže snaći u mnoštvu tema. Ovisno o zahtjevima klijenta, u tablicu se mogu unijeti i prijedlozi pratećih vizuala, odnosno fotografija za objave.

Pregled oglašivačkih aktivnosti

Prilikom izrade kalendara treba itekako voditi računa o marketinškim i promotivnim aktivnostima klijenta u datom periodu koje su najčešće vezane uz glavne teme i ključne poruke za taj mjesec. Premda plan oglašavanja i potrošnje budžeta obično radimo u zasebnom dokumentu, napomene o promotivnim aktivnostima uvrštavamo i u dokument u kojem slažemo kalendar. Za to je najčešće rezerviran zaseban “tab” tablice u kojem izdvajamo teme koje su nam u fokusu za oglašavanje, a svakako je zgodno unutar kalendara posebno označiti objave koje će biti “boostane”.

Slanje na odobrenje

Kada su teme definirane i posložene, sve kućice popunjene i datumi provjereni, kalendar objava šaljemo klijentu na odobrenje. Premda smo ključne teme već dogovorili unaprijed, ovo je bitan korak jer uvijek postoji mogućnost da je u međuvremenu došlo do nekih promjena po tom pitanju ili se pojavila potreba za uvrštavanje dodatnih sadržaja u cijeli plan. Među ostalim, klijent može sugerirati i drugačiji raspored, odnosno datum objava pojedinih tema.

Produkcija sadržaja

Nakon što dobijemo zeleno svjetlo od klijenta, vrijeme je za produkciju statusa te definiranje vizualnog i multimedijalnog sadržaja za objave. Naravno, pritom uvijek vodimo računa o prilagodbi poruka i i formata pojedinom kanalu. To znači kako će ista tema ponekad biti komunicirana istovremeno na Facebooku, Instagramu i Twitteru, ali uz drukčije statuse, različit vizualni (ili video) materijal te prilagođeni ton glasa (npr. na Instagramu ćemo biti malo opušteniji i inspirativniji, uz neizbježan dodatak relevantnih hashtagova u statusu). Ovisno o opsežnosti kalendara, statusi se mogu osmišljavati na tjednoj, dvotjednoj ili mjesečnoj bazi, a ovisno o želji klijenta, oni se mogu ili ne moraju slati na konačno odobrenje.

Javite nam se i mi ćemo vam složiti savršen mjesečni kalendar! 🙂

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.