Izbjegnite tipične greške kod kreiranja Facebook oglasa

Započeli ste s izradom Facebook oglasa, ali niste sigurni radite li ih dobro? Ne brinite, s praksom dolazi iskustvo, a s iskustvom znanje. No kada tek krećete s Facebook oglašavanjem, teško je znati je li to sve moglo izgledati i funkcionirati bolje. Zato pripazite na sljedeće!

Nakon što ste pustili svoj prvi oglas, pomislit ćete da ste pravi profesionalac za oglašavanje na ovoj društvenoj mreži. Kako će dani i kampanja teći, možda će vas komentari korisnika, manjak interesa ili prodajnih rezultata početi razuvjeravati. “Gdje sam to pogriješio/la?”, pitate se? Krenimo otpočetka!

1. Odabrali ste pogrešan cilj kampanje

Da, moguće je pogriješiti već na prvom koraku! Kada tek krećete s izradom oglasa, važno je dobro promisliti što je cilj kampanje koju provodite. Pažljivo odlučite je li to veći broj likeova i komentara na objavu, želite li primiti upite za proizvode, privući ljude na svoj event koji organizirate i slično. I sam Facebook apelira na važnost ovog prvog koraka, a više možete pročitati ovdje.

2. Pogriješili ste kod budžetiranja

… ili, još gore, pogriješili ste kod raspodjele tog budžeta. Nakon što ste uspješno odabrali cilj kampanje, na drugom koraku definirat ćete ostale ključne parametre – budžet ad seta, trajanje oglasa, ciljnu publiku te plasmane, odnosno mjesta gdje želite da se vaš oglas prikazuje na Facebooku ili Instagramu.

Zašto pogreške s budžetiranjem navodimo kao grešku broj dva? Kako biste odredili optimalan budžet kojim ćete postići željene rezultate, ako nemate iskustvo, potrebno je testiranje – jako puno testiranja. Cijena željenog rezultata nije ista u svakoj industriji niti na svakom klijentu. Tako na jednoj stranici za 5 dolara možete postići primjerice 500 likeova, 1000 komentara i 700 shareova, a na drugoj 20 likeova, shareova i komentara ukupno.

Također, za početnike je važno pripaziti na odabir Daily ili Lifetime budžeta. Daily, odnosno dnevni budžet, odnosi se na iznos koji želite na oglas potrošiti po danu. Lifetime, odnosno budžet za čitavo vrijeme trajanja oglasa, odnosi se na ukupan iznos koji ćete potrošiti za određen vremenski period. Facebook će vam po defaultu ponuditi opciju odabira dnevnog budžeta i tu dolazite u rizik da potrošite veći iznos nego što ste planirali. Dovoljno je da kao dnevni budžet stavite 100 dolara (a željeli ste taj iznos potrošiti za vrijeme trajanja cijele kampanje – dakle, trebali ste odabrati Lifetime budžet) i eto nepotrebnog troška.

Dok učite zakonitosti Facebook oglašavanja, za početak birajte opciju lifetime raspodjele budžeta!

3. Zaboravili ste postaviti završetak prikazivanja oglasa

Ova pogreška izravno se veže na odabir dnevnog budžeta. Ako ste kao dnevni budžet odabrali popriličan iznos i ktome zaboravili podesiti završetak trajanja oglasa, postoji opasnost da ćete potrošiti znatno više od planiranog, ali i da će se vaš oglas prikazivati i kada neće biti relevantan. Primjerice, imate u vidu promociju akcije koja traje od 20. do 24. prosinca, a vi niste podesili njen završetak. Ako ne uočite grešku, vaš oglas će ljudi viđati i u ožujku sljedeće godine, odnosno, sve dok ga ne ugasite.

4. Lokacija poslovanja mi je u Zagrebu, a targetiram Splićane?

Trebali biste još dvaput razmisliti zašto to i nije najbolja ideja. Ako je vaša lokacija poslovanja Zagreb te imate frizerski salon, morate biti realni – vjerojatnost da netko iz udaljenih krajeva Hrvatske navrati na balayage po vašoj super povoljnoj cijeni je minimalna. Vjerujemo da ste ograničeni i budžetom pa, umjesto da ga disperzirate na publiku od koje ionako nećete ostvariti prodaju (osim ako je vaše poslovanje bazirano online), fokusirajte se na bliže lokacije.

5. Placement, što je to uopće?

I dok ste vi odlučili prepustiti Facebooku da posao odabira plasmana oglasa odradi sam, našli ste se u novom problemu. Zašto? Ako je dimenzija vaše objave/vizuala prilagođena npr. samo Facebook newsfeedu, iz mjesta (placementa) na kojima će se prikazivati vaši oglasi, svakako biste trebali isključiti Facebook i Instagram storyje. Zato uvijek kliknite na Manual placements i odaberite plasman po plasman. Više o Facebook placementima možete naučiti baš tu.

6. Greške u kreativi

Na posljednjem koraku fokus je na kreativi. Ovdje ćete odabrati postojeću objavu koju želite oglasiti ili kreirati novi oglas. Pazite da budete gramatički i pravopisno korektni jer internet ne oprašta. U tekstu oglasa ubacite takozvani Call to action, odnosno poziv na akciju. Pitate se što je to? Doslovno napišite publici što želite da poduzme kada vidi vaš oglas – “Rezervirajte termin”, “Pročitajte naš blog”, “Javite nam se u inbox”. Neusporedivo je veća vjerojatnost da će publika kliknuti i ostvariti interakciju s vašim oglasom kada on sadrži CTA nego kada u tekstu imate samo izjavne rečenice. I naravno, pazite da je vizual prilagođen formatu koji Facebook preporučuje za određeni tip oglasa.

A za sve ostale nedoumice, pitanja, savjete, ali i provođenje super uspješnih kampanja, javite se nama, rado ćemo vam pomoći!

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.