Digitalna kultura utor.com/mala-povijest-Twittera

Neki ne znaju što bi točno s njime, a neki ga predano obožavaju (poput naše account managerice koju prati više od 9.000 followera, a njezino lice zasja na sami spomen njegova imena).

Twitter, internetska društvena mreža za micro-blogging, izlegao se prije deset godina. Posebnost Twittera njegovo je ograničenje na 140 znakova. Zašto baš 140? Kako je limit znakova u SMS poruci 160, Twitter je odlučio svesti svoje poruke na 140 – kako bi ostavio dovoljno prostora za username. Zbog njegove sažetosti neki ga zovu i SMS-om interneta.

Osnivači Twittera, Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone i Noah Glass, bili su zaposleni u Odeo, Inc., tvrtki koja se bavila podcastingom. Za vrijeme jednog od brojnih brainstorminga u firmi, Jack Dorsey je predstavio svoju ideju korištenja SMS poruka za komuniciranje u malim grupama. Projekt je pokrenut pod radnim imenom “Status”.

A kako je iz “Statusa” nastao Twitter, priča je za sebe: pripremite se za jedan digitalni Rashomon. Jack Dorsey tvrdi da je Twitter inicijalno trebao biti “Twitch“, jer su željeli da njegovo ime asocira na vibriranje poruke u džepu. S obzirom na to da riječ na engleskome jeziku sadrži i negativne konotacije (twitch znači trzaj, ali i grč), Twitch je nakon potrage u rječniku postao Twitter (eng. cvrkut). Noah Glass pak tvrdi kako je on sam prvi došao na ideju ponudivši prijedlog “Twttr“, dok Dom Sagolla tvrdi da je ime inspirirano fotografskom stranicom Flickr.

Prvi tweet napisao je Jack Dorsey, kasnije poznat kao CEO Twittera.

Malo duševne hrane za digitalne tračere među vama: legenda kaže da je Dorsey kasnije dobio otkaz jer je rano odlazio s posla i bio je pretjerano posvećen satovima joge i tečajevima šivanja.

Twitter se vrlo brzo nakon svog osnivanja proširio među korisnicima i započeo svoj strmoglavi uspon. Od 2010. se dozvoljavaju i promotivni profili tvrtki, a prvi takav profil je otvorio Xbox. Širi se i njegov doseg – u prosincu 2012. Twitteru se priključuje Papa Benedikt (i to odmah s osam različitih profila, kako bi mogao komunicirati na osam različitih jezika). Da, dobro ste pročitali. Negdje postoji životopis koji sadrži stavku “Community manager Pape Benedikta XVI“. Osim u Vatikanu, Twitter je iznimno popularan i među poznatima. Najpopularniji Twitter account prema stranici twitaholic.com je profil Katy Perry s više od 90.000.000 sljedbenika (to je četiri puta više nego što Australija ima stanovnika). Na drugom i trećem mjestu najpopularnijih tviteraša slijede je Justin Bieber i Taylor Swift.

Trenutno Twitter broji više od 300 milijuna korisnika. Unatoč moćnoj brojci, vodstvo Twittera nije zadovoljno trenutnim prirastom korisnika pa iskušava razne opcije zadržavanja starijih i pridobivanja novih korisnika. Jedan od problema Twittera je visoki “churn rate” (stopa odljeva) – tako se naziva broj korisnika koji otvore profil, ali i vrlo brzo napuste mrežu i ugase svoj korisnički račun.

Dorsey, koji je u međuvremenu napustio jogu i vratio se Twitteru, smatra da se Twitter ističe po svome live-karakteru te da ne služi toliko kao prostor za socijalizaciju koliko za informaciju. Zbog brze i jednostavne komunikacije koja ima formu “prijenosa uživo”, Twitter se često koristi kao alat u izvanrednim situacijama koje zahvaćaju veće skupine ljude ili dijelove svijeta. Protesti koji su 2011. zahvatili Sjevernu Afriku i Bliski Istok (takozvano Arapsko proljeće) zbog uloge koju je Twitter u njima imao (za komuniciranje među prosvjednicima, kao i za samu organizaciju prosvjeda) dobili su nadimak i Twitter revolucije. Na našim prostorima najviše se iskazao kao alat za mobilizaciju stanovništva pri prikupljanju pomoći tijekom velikih poplava 2014.

Komunikacija na Twitteru je zapravo vrlo jednostavna pomoću dva mala alata: #hashtag  i @mention. Hashtag pomaže pri grupiranju razgovora oko neke teme i omogućuje tviterašima diljem svijeta da u real-timeu komentiraju neki događaj (Eurovision Song Contest je svake godine iznova pravi tulum na Twitteru). @ znak ili mention koristi se u kombinaciji s korisničkim imenom nekog tviteraša za izravno obraćanje. Ako vas pak muči što imate tako mnogo toga za reći, a tako malo znakova, slobodno se upustite u “tweetstorm” – gomilanje teksta razlomljenog na nekoliko tweetova.

Sada možete nastaviti dalje sa svojom svakodnevicom, opskrbljeni novim znanjem i ojačanog digitalnog samopouzdanja.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.