7 ‘malih’ projekata koje obožavamo

U svojih prvih osam godina, Jasno&Glasno imalo je sreću raditi s mnogim dragim (i hrabrim) klijentima koji se nisu ustručavali prvi testirati nove platforme i najnovije online formate. Ni mi za to vrijeme nismo sjedili skrštenih ruku. 

Digitalne vještine i nove ekspertize gradili smo na vlastitim projektima, od kojih su neki bili ispred svoga vremena, kao što je to slučaj s iPad magazinom Pokret O, no većina je zapravo predstavljena u pravo vrijeme i pravoj publici.

Tome u prilog govori i spektakularan uspjeh naše knjige “Pobijedite internet” čije je prvo izdanje rasprodano ili, primjerice, naš newsletter putem kojega već dvije i pol godine informiramo i educiramo digitalnu zajednicu.

Neke od projekata na koje smo posebno ponosni već ste mogli vidjeti u našim mini studijama, no još ih je doista mnogo na kojima smo apsolutno uživali raditi. Iz naše riznice uradaka izdvajamo sedam projekata koji su nas inspirirali i motivirali tijekom godina.

1. Koko i duhovi (2011.)

Prvi Koko imao je specifičan cilj – predstaviti se što većem broju školaraca, kojima je film i namijenjen. S obzirom na to da oglašavanje u školama (s razlogom) nije dopušteno, okrenuli smo se klasici: predložili smo pressicu (konferenciju za novinare) za male novinare školskih novina, koja je bila potpuni hit! Za mlade su glumce imali mnogo pitanja, dobili su akreditacije, a najbolja recenzija objavljena je u magazinu Plan B. I sve su ostale, naravno, završile u školskim novinama. Film je imao rekordnu gledanost.

2. Geekovi iza željezne zavjese (2012.)

Dvadeseto je stoljeće za geekove u nas bilo jako, jako dobro! U dvadesetima smo imali prvu SF knjigu Milana Šufflaya “Na Pacifiku 2255”, u tridesetima strip “Gosti iz svemira”. U pedesetima je počela era futurologije magazinima Savremena tehnika i Otkrića, a malo poslije dominirali su videorekorderi i računala, prve videoigre… Sve to na više od 150 stranica opisao je Kristian Benić u knjizi “Geekovi iza željezne zavjese”, koju smo financirali, uredili i objavili na Amazonu i kao iPad aplikaciju. Nikad nije opravdala trošak, ali volimo je!

3. Online.hr (2011.)

Cilj B.neta, za koji smo do 2011. do 2015. u potpunosti proizvodili Online.hr, bio je pozicionirati se kao vodeći pružatelj TV usluga. Naš odgovor na taj cilj bio je web magazin Online.hr. Svakodnevno smo proizvodili teme vezane uz filmove i serije, pri čemu smo sadržaje vezali uz aktualni TV program. Serije koje se odvijaju u malim gradovima; Nezaboravni TV likovi devedesetih; Najopasniji podmorski filmovi… samo su neki od primjera tema. Bio je to jedan od zabavnijih content projekata, koji je imao svoju vjernu publiku i zajednicu.

4. Nedjeljom ujutro, subotom navečer (2012.)

Za TV seriju “Nedjeljom ujutro, subotom navečer” osmislili smo strategiju nastupa na digitalnim platformama, a brinuli smo se i za komunikaciju na društvenim mrežama. Prije samoga početka emitiranja, ispričali smo povijest likova na stranici na Facebooku i teasali kratkim videoisječcima na YouTubeu. No, naš je pravi show počeo početkom emitiranja serije! S NUSN smo bili u finalu MIXX-a 2013. u kategoriji Inovativna upotreba tehnologija.

5. Iskon Tumblr (2010.)

Osim sveukupne digitalne komunikacije koju smo vodili, za Iskon smo otvorili i Tumblr blog. I to u vrijeme kad je ovaj imao samo 6 milijuna korisnika i bio tek na počecima svoga megarasta. Danas je na njemu 341 milijun blogova! Na tim samim počecima željeli smo biti na platformi čije vrijeme je tek dolazilo. Osim Tumblra, među našim prijedlozima našao se i sljedeći: dovest Die Antwoord u Zagreb! I to samo godinu dana nakon njihova prvog albuma. Na žalost, Die Antwoord nismo dobili, a oni su ubrzo postali megahit u cijelome svijetu.

6. Facebookova aplikacija True Blood (2007.)

U vrijeme kada su hrvatski (ali i svjetski) internetski korisnici tek otkrivali Facebook, mi smo stvorili jednu od prvih domaćih aplikacija za tu društvenu mrežu. Kako smo veliki ljubitelji televizije i serija, užitak stvaranja nečega novog bio je samim time još veći jer je aplikacija bila tematski vezana za popularnu seriju “True Blood” (Okus krvi). Pogađate, bila je riječ o klijentu HBO Adria, a taj pothvat za nas je predstavljao savršen spoj vrhunskog TV sadržaja, društveno-mrežnog komuniciranja i u tom trenutku najnovijeg oblika digitalne aktivacije.

7. ACI Discover (2013.)

Do trenutka dok nismo osmislili, producirali i objavili sadržaj za content-marketinški dio web stranice vodeće hrvatske nautičke kompanije, na domaćem se internetskom prostoru niti na jednome mjestu nisu mogle pronaći sve važne informacije o jadranskoj obali, moru i njihovim ljepotama. Za ACI smo u samo dva mjeseca kreirali oko 700 kartica sadržaja i time na jednome mjestu objedinili sve korisne, zanimljive i informativne stvari o hrvatskome Jadranu. I vjerujemo, uvelike pridonijeli promidžbi naših morskih destinacija.

Naš stručni urednički tim donosi vam zanimljive teme iz svijeta digitalnog marketinga.